Wat is mijn tactiek vanuit de boot?

Door: Jordi Rakiman

Navionics Boating app

De Navionics boating app is voor mij dé must have app om snel en effectief te kunnen bekijken wat potentieel goede stekken zijn. Beginnen de vissen wat meer richting de ondieptes te trekken? Of wil je juist op diepere delen van het water vissen? Je kunt met deze app heel mooi de verschillende dieptes en taluds zien. Hoe dichter de lijntjes op elkaar liggen, hoe stijler de taluds zijn. Zelf vis ik graag op ondiepe platen tot max 3 meter waar stijle taluuds tot 7 meter+ naast liggen. Voor mij vaak de eerste stap in de zoektocht naar de vissen.

Boot, Bellyboat of kant?

Voor welke visserij kies ik? Afhankelijk van het jaargetijde, dieptes waar ik de vis verwacht en technieken die ik graag wil toepassen doen besluiten voor welke visserij ik kies. Net voor de gesloten tijd heb ik er bewust voor gekozen om vanuit de boot op de benedenrivieren te vissen. De temperaturen beginnen wat te stijgen en de vis begint meer richting de ondieptes te trekken. Voor mij is het vissen op de ondieptes één van de leukste visserijen om te doen. Mei, Juni en Juli zijn de topmaanden voor deze visserij. Je kunt namelijk grote aantallen én grotere vissen vangen!

Eenmaal op de stek aangekomen. En nu?

Wanneer ik via Navionics een kleinere stek heb gemarkeerd om te bevissen, dan breng ik mijn fronttroller te water en activeer de ankerfunctie. De boot blijft dan op één plek liggen en vervolgens kun je heel nauwkeurig de stek afvissen. Wanneer het oppervlakte van de stek groter is, dan vaar ik eerst rustig over de stek en verken ik de bodem d.m.v. mijn dieptemeters. Hiervoor gebruik ik de 2d sonarfunctie, sidescan en waterkaart van mijn Lowrance HDS 12 Live en de ps30 van mijn Garmin Echomap Ultra 102SV. Met mijn Lowrance kan ik bekijken of er wat vis onder en naast de boot aanwezig is en met mijn Garmin kijk ik live wat voor vissen er op de bodem en tegen het taluud aanliggen. Vaak kun je door de vorm van het signaal + de hoeveelheid vis dat bij elkaar ligt al concluderen om wat voor vissoort het gaat. Eenmaal de bodem te hebben verkend, leg ik de boot zo neer dat ik heel secuur de potentiële stekken kan aan vissen. De juiste stek is gevonden!

Welke technieken pas ik toe?

Ik begin altijd met agressievere technieken en aasjes. Mijn eerste keuze is het vissen met twitchbaits, crankbaits of het jiggen met softbaits. Met deze technieken kun je heel snel en effectief de stek afvissen en vangt vaak de actievere vissen. Wanneer ik meerdere vissen weet te vangen en de aanbeten vallen ineens uit, dan switch ik van techniek om vervolgens de vis weer op een andere manier te triggeren. Naast het variëren in de manier van binnenvissen, ben ik van mening dat het variëren van techniek ook één van de belangrijke aspecten is op het vergroten van de aantallen vis. Je kunt wel vast blijven houden aan één specifieke techniek, maar als de aanbeten een langere periode uitblijven dan maak ik de keuze om te switchen van techniek. De technieken die ik gedurende een visdag toepas zijn het: twitchen, jiggen, ned rig, carolina rig, tubes, crankbaits en pelagic. Het aanpassen en variëren naar o.a. de juiste techniek draagt énorm bij aan het creëren van een succesvolle visdag met meer aantallen en grotere vissen.

Na het vaak te hebben geworpen met agressievere aasjes tijdens het jiggen, twitchen en vissen met crankbaits, koos ik ervoor om er een ned rig aan te hangen. Traag binnen vissen in de hoop om een aanbeet te forceren. Dit resulteerde gelijk in de grootste vis van de dag. Een baars van 52,5 cm!!

 

Welke hengels gebruik ik voor deze technieken?

Zoals de meesten inmiddels wel weten en wellicht hebben gelezen in mijn vorige blog, is de Shimano Poison adrena 276M2 mijn meest favoriete en gebruikte hengel. Deze hengel heeft een lengte van 229 cm en een werpgewicht van 5-15 gram. Daarnaast is deze hengel multi-inzetbaar voor verschillende technieken, zoals; twitchen, jiggen, het vissen met de ned-rig en/of tubes en zelfs het vissen met de carolina rig is voor deze hengel weggelegd. Er zijn meerdere Poison Adrena’s aanwezig in de boot, zodat ook de klanten kunnen ervaren wat een top hengel dit is. Daarnaast gebruik ik de Shimano Zodias 82M+ Super Sensitive en de Shimano Yasei LTD perch finesse softbait 225 ml s specifiek voor de carolina rig techniek. Deze hengels hebben beiden een solid taftec top. Enorm gevoelig en deze hengeltop zorgt er o.a. voor dat de vis geen weerstand voelt bij het oppakken van het aasje. Perfect voor de carolina techniek. Voor de pelagische visserij maak ik op dit moment gebruik van de Shimano Expride 168MH. Deze hengel heeft een lengte van 203 cm met een werpgewicht van 10-30 gram. In dit geval zegt het werpgewicht niks over de actie van de hengel. Deze hengel is enorm strak en perfect inzetbaar om loodkoppen van 50 gram i.c.m. shads tot 20 cm te vissen.

Tussen 13:00 en 15:00 uur?

Er is altijd een moment op een visdag wanneer de vis even (bijna) hélemaal uit staat. Ook na het wisselen van kunstaas en het  veelvoudig wisselen van technieken blijven de aanbeten uit. Heb jij dan toevallig de pelagische visserij al toegepast? Ik merk enorm vaak dat wanneer de aanbeten een langere periode uit blijven en dat is vaak tussen 13:00 en 15:00 uur, dan is het tijd om te switchen van visserij/ techniek. Dus dan even niet meer actief werpen op de roofvis, maar juist met wat grotere shads de snoekbaars of snoek aan vissen. Dit kan op diep water tot 11 a 12 meter, maar ook langs de stijle taluds aan de ondiepere platen. Dit resulteert vaak in meerdere mooie bonus snoeken en/of snoekbaarzen die je gedurende ”13:00 tot 15:00” niet zou vangen.

Laatste uurtjes van de middag!

De laatste uurtjes van de middag kies ik er vaak voor om weer terug te gaan naar de spot waar de meeste aanbeten vandaan kwamen. Ik kies dan weer eerst voor de agressievere technieken en varieer weer in de technieken op het moment dat de aanbeten uit vallen. Dit zorgt ervoor dat je zo’n dag super efficiënt vist, waarin jij als visser continu aanpast aan de gevraagde omstandigheden.

Zoals gezegd zijn de maanden Mei, Juni en Juli echt fantastisch om de ondieptes af te vissen. Lijkt het je leuk om een topdag te beleven met gezelligheid en mooie vangsten? Boek dan je visdag bij Visgids Jordi Rakiman en wie weet tot snel!

Boek jouw visdag

Reserveer gemakkelijk en snel jouw visdag.